Het schip & de bemanning

De Volharding, van 1902 tot nu

Twee Gezusters

De Volharding is in 1902 te Vierverlaten (werf Barkmeier) gebouwd. De tjalk is destijds onder de naam ‘Twee Gezusters’ in de vaart gekomen.
Tot 1927 voer het schip als vrachtschip in Friesland en Groningen. Wat het schip die 20 jaar daarna heeft gedaan is onduidelijk; men denkt echter dat het schip in die tijd als opslagplaats voor vistuig heeft gediend.

Best gerestaureerde schip

Van 1947 tot 1977, zoveel is zeker, was het een woonschip in Muiden. Ab Schulp, de huidige zeilmaker uit Muiden, heeft het schip ontdaan van opbouw. Scheepstimmerman Piet Dekker uit Kortenhoef heeft een start gemaakt met het nodige ijzerwerk. In 1980 kocht Gerrit Portengen (Rooie Gerrit) het schip en bouwde het om tot zeilcharter schip.

Op de Muider Hardzeildagen begin jaren ’80, werd de Volharding uitgeroepen tot het best gerestaureerde schip uit de vloot.

Nog vele mooie zeiltochten

Latere eigenaren waren o.a. Rein Brouwer, Bram Leuverman, Egbert Stofbergen en nu Marco Harskamp. Verbouwingen en verbeteringen gaan steeds door. En het is wel zeker dat de Volharding nog vele mooie zeiltochten voor de boeg heeft.

Schipper Marco

Oude passie

Marco is de schipper, na jaren als COO en ondernemer gewerkt te hebben in diverse branches, is hij op zijn 47ste zijn oude passie zeilen weer op gaan pakken. Na de benodigde opleiding heeft hij op zijn 50ste in plaats van een motor een dektjalk gekocht om beroepsmatig mee te gaan varen. Hij is verder liefhebber van klassieke auto’s, hockey en is hockey keeperstrainer.

Xandra is zelfstandig adviseur op gebied van Personeel en Organisatie en enthousiast hobby-kok. Zij zeilt graag mee en verzorgt dan de catering. In de wintermaanden, wanneer er niet gezeild wordt, runt zij de Volharding als Airbnb locatie.